Skip to content

Wat als Simon Sinek je collega was?

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”, zei Einstein. Albert Einstein is een held. Hoe vaak zien we zijn karakteristieke hoofd en intrigerende uitspraken niet voorbij komen! Zijn erfgoed is buitengewoon, zijn relativiteitstheorie is tot op de dag van vandaag mind-boggeling. Ik denk dat veel mensen hem heel graag zouden ontmoeten.

Of wat te denken van een andere held: Steve Jobs. “The only way to do great work is love what you do” is een van zijn veelvuldig geciteerde uitspraken. Er circuleren oude interviews met hem waarin je kan terugzien hoever deze man zijn tijd vooruit was. Indrukwekkend.

Uit een heel andere hoek komt Winston Churchill. Hij bracht ons een ongekende overwinning met ”we will never surrender.” Zijn speeches met zijn wat weeïge stem uit 1940 zijn terug te luisteren op YouTube. Episch.

Van de levende legendes zien we Richard Branson met “Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.” Deze rasechte ondernemer heeft met Virgin Group inmiddels 400 bedrijven. Van een platenmaatschappij tot een vliegtuigmaatschappij.

En tot slot de in de titel aangehaalde management goeroe Simon Sinek die LinkedIn domineert met onder meer: “Start with why.” Dat heeft menig vergaderzaaltje bereikt, of een heidag waarin we weer eens nadenken waarom we als bedrijf bestaan. Sinek schreef vijf boeken en is een begenadigd spreker: vanuit zijn bedrijf The Optimism Company verzorgt hij onder meer presentatietrainingen.

We citeren deze mensen omdat ze inspireren, innoveren, van gebaande paden afwijken en blijk geven van enorm talent. Het zijn ook allemaal neurodivergente en dus niet gangbare breinen.

Einstein had zo’n minder gangbaar brein. Hij ging pas praten op zijn derde, had moeite op school en een leraar in het voortgezet onderwijs zei tegen hem dat hij nooit iets in zijn leven zou bereiken. Weinig mensen weten dat Einstein niet alleen hoogbegaafd, maar ook autistisch was én ADHD had (wat zijn nooit eindigende verwondering verklaart en vermoedelijk ook zijn kinderlijke gedrag).

Steve Jobs ging naar Reed College, stopte echter na één semester, want dacht daar niets meer te kunnen leren, maar nam wel cursussen kalligrafie, dans en Shakespeare. Dat leerde hem denken als een kunstenaar waardoor de producten van Apple niet alleen technische hoogstandjes, maar ook een lust voor het oog zijn. Hij begon Apple als drop-out vanuit zijn garage. Steve Jobs was een hoogbegaafde autist, werd gepest op school, doorliep een zeer ongebruikelijk pad, maar wist zijn dromen en ideeën te realiseren.

Churchill kende werkdagen van 8 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts door zijn buitengewone energieniveau. Hij leed echter ook aan zware depressies die hij zijn ’black dogs’ noemde. De symptomen van zijn bipolariteit. Een ander kenmerk van dat type brein is stoutmoedigheid: in dit geval om geen bestand te sluiten met de nazi’s, maar de strijd aan te gaan in ’the battle of Britain’. Tussen zijn opgetogen stemming enerzijds versus de somberheid en verhoogde prikkelbaarheid anderzijds, schipperde hij voortdurend. Het zal geen makkelijke man zijn geweest om mee samen te werken.

Richard Branson stopte na veel worstelingen met school. Begon Student Magazine en Virgin Records met groot succes. Branson zegt dat hij zijn succes te danken heeft aan dyslexie, en de creativiteit en het voorstelingsvermogen die zulke breinen vaak hebben. Niet voor niks is 30% van de ondernemers dyslectisch … Hij ondersteunt het initiatief #madebydyslexia en zorgde er mede voor dat je dyslexie als skill kunt toevoegen aan je LinkedIn profiel. Hoezo stoornis? Branson zegt: “Dyslectische kinderen kunnen fantastische dingen doen, dus we moeten hen niet vragen te conformeren. We moeten hen juist aanmoedigen om hun talenten verder ter ontwikkelen en hen stimuleren om hun dromen te volgen.”

 

 

En tot slot de bevlogen Simon Sinek. Als hij jouw collega was? Dan zou hij waarschijnlijk zitten te droedelen tijdens een meeting om zich te kunnen concentreren, hij zou meerdere keren opstaan en wat heen en weer lopen. Hij zou wellicht regelmatig te laat komen en je geregeld interrumperen met zijn ideeën en invallen die voor jou niks met het besprokene te maken hebben. Hmm, lastig?

Sinek vertelde in 2011 over zijn ADHD en hoe hij dat als zijn “single greatest advantage” beschouwt. “Het is moeilijker voor mij om me te concentreren op dingen die me niet interesseren. Maar dat betekent alleen dat ik me moet concentreren op dingen die me wel interesseren. Ik heb een buitengewoon voordeel en ik heb medelijden met alle mensen die geen intense focus kennen zoals mensen met ADD of ADHD. Mogen we allemaal ontdekken wat aan ons niet aan de norm voldoet en, in plaats van te proberen het te verbergen of te begraven, eraan werken om dat ons grootste voordeel te maken.”

Amen.

Ook jij hebt collega’s met bijzondere breinen, neurodivergenten, mensen met een andere bedrading. Kun je voorbij de irritatie, de frustratie, het ongemak, het lastig samenwerken kijken naar het talent wat zij hebben? En ze waarderen en erkennen voor wat ze wel kunnen? Je kunt dan voor die collega het verschil maken tussen succes en falen. En organisaties die goed met neurodiversiteit omgaan presteren ook nog eens significant beter.

Wil jij graag graag een adviesgesprek?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

    Back To Top