Skip to content

Zo motiveer je medewerkers wél

Ieder jaar hetzelfde functioneringsgesprek? Waarin je steevast dezelfde (kritische) feedback krijgt?  Wie heeft wel zin in een gesprek met twee mensen tegenover je,  waarvoor je 3 collega’s om input moet vragen, een formulier moet invullen waarin je heel gekunsteld moet opschrijven waar je vindt dat je in gegroeid bent, wat nog een ontwikkelpunt is, hoe je zelf vindt dat je op de kernwaarden scoort. Blablabla. Met terugwerkende kracht heb ik medelijden met alle managers die ik jarenlang vanuit mijn HR rol heb gebombardeerd met gespreksformulieren. Sorry.

Weet je wat wel belangrijk is? Een goed gesprek. Of iemand lekker in diens vel zit. Of iemand zichzelf kan zijn in de organisatie. Of iemand diens talenten kan inzetten en er ook om gewaardeerd wordt.

Ik vertel in mijn lezingen vaak over de langspeelplaat die in herhaling valt: die van mijn werkende leven. Die voor velen herkenbaar is: “Saskia, je bent zo creatief en ondernemend, je leidt grote projecten met verve, MAAR…… “ En dan komt het. Maar: je zou wat meer koffie moeten drinken met collega’s (ik wil gewoon werken), meer aanwezig moeten zijn in vergaderingen (te traag, ik val in slaap) en je collega’s meer mee moeten nemen in je denkpatroon (nee, dat wil je niet, believe me). En keer op keer waren dit dezelfde gesprekken.

Deze jaarlijkse gesprekken hebben mij niets opgeleverd: ik werd niet beter in dat waar ik slecht in was. Alle energie die daar in ging zitten was verspilde energie en kon ik beter inzetten in waar ik wél goed in was. Net als ik worstelen velen zich door deze ongemakkelijke gesprekken heen en hopen dat het hun niet teveel demotiveert. Want motiverend is het zeker niet.

Sommige mensen willen gewoon lekker werken en geen poespas. Ze willen  simpelweg gefaciliteerd worden door hun manager zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Echt ‘strength based’ werken. Waar mensen niet goed in zijn, organiseer je binnen het team. Als iemand wat te bot uit de hoek komt, schuif je een collega naar voren met wat meer diplomatie. Ieder z’n talent: collectieve intelligentie noemen we dat.

Na 25 jaar heb ik het corporate leven en al deze gesprekken achter me gelaten en kan ik over 2023 mezelf op de schouders kloppen: lekker bezig hoor!

Dus beste managers en HR. Dit gaat het worden dit jaar:

Schrap deze vragen uit je lijst:

 • Hoe vind je zelf dat het is gegaan?
 • Waar wil je over 3 jaar staan?
 • Welke 5 doelstellingen heb je voor volgend jaar?

 

En je vervangt ze door deze:

 • wat is echt leuk werk of een project waar je met plezier op terugkijkt?
 • wat maakte het leuk en  hebben we meer van dat soort werk/projecten om op te pakken?
 • Worden al je talenten (door mij of de organisatie) benut?
 • Welke prijs betaal je voor jouw talent (ofwel: zijn er energielekken die aandacht behoeven)
 • Hoe werk jij fijn samen?
 • Hoe zou je nog meer jezelf kunnen zijn?
 • Welke collega heeft voor jou het verschil gemaakt het afgelopen jaar?
 • Voor wie heb jij het verschil gemaakt?

 

In ieder geval mijn applaus voor iedereen die zijn best heeft gedaan dit jaar! Je deed het toch allemaal maar weer mooi!

👏🏻 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Back To Top