Skip to content

Word jij ook zo moe van scrummen?

“Agile/Scrum, with its emphasis on “continuous collaboration”, favors extroverts to such an extent that it becomes trivial to marginalize introverts, and thus it is implicitly damaging to introverts.” 

-Rob Friesel in Agile for the introvert

Het is de maandag van een oneven week. Geen dagstart vandaag, wel een sprint review van 1 1/2 uur, een retro van een uur en een twee uur durende sprintplanning voor de komende twee weken. En dan ben ik he-le-maal kapot. Help! Hoe ga ik dit aanpakken? Ik google en vind The Introvert’s Agile Survival Guide van Ken Howard. Ja, dat bestaat daadwerkelijk.

Want hoewel het Agile Manifesto stelt dat ‘we value individuals and interactions over processes and books’ vind je al googlend ironisch genoeg vooral boeken over processen en tools. Agile en scrum worden ook heel vaak als hetzelfde beschouwd. De meeste onderdelen van de Scrum methode zijn ‘extrovert-biased’ schrijft Howard: de dailies, de sprintplanning, de retro’s, de reviews en het werken als team in open kantoorruimtes. Al deze interacties putten een introvert uit. Een extravert gedijt bij interacties, meetings, brainstormen en praten en denken tegelijk. Een introvert heeft rust en denktijd nodig om tot resultaat te komen. 

Samenwerking is echter key als het gaat om high performing teams: hoe kan een introvert actief meescrummen zonder uitgeput te raken? 

Maak het bespreekbaar

Teamwerk betekent uit iedereen het beste halen en daar heb je elkaar voor nodig. De ochtend na de betreffende scrumaanval gaf ik wel meteen in mijn team aan hoe ik was thuisgekomen: dit kon niet de bedoeling zijn. Gelukkig kon mijn ontboezeming op bijval rekenen. Ik was natuurlijk niet de enige, maar vooral goed om meteen bespreekbaar te maken wat iedereen nodig heeft om productief te zijn. Iedereen is anders en heeft andere dingen nodig: dat als team accepteren is al heel wat.

Nadenken: het nieuwe brainstormen

Doordat ik jarenlang doodgegooid ben met brainstormen heb ik lang gedacht dat ik niet creatief was. Dat is dus wat extravert geweld zoals de standaard brainstormmethode doet. Zorg dat je de tijd krijgt om na te denken. Bij Ynnovate leerde ik innovatieprocessen te begeleiden op een manier die recht doet aan iedereens denkwijze en een veel hogere kwaliteit aan ideeën oplevert dan iedereen wat in de rondte laat roepen waardoor echte creativiteit niet aan de oppervlakte komt.

Bewaak je me-time

Zorg dat je gedurende de dag de eigentijd krijgt die je nodig hebt om ook ’s avonds nog te kunnen functioneren. Mijn lunchpauzes zijn heilig. Ik ga elke dag naar buiten om mijn hoofd te laten doorwapperen. Al wandelend krijg ik ook de beste ideeën en klikt er vaak ineens iets in mijn hoofd. Ik zal dan ook niet snel aanschuiven bij een drukke lunchtafel. Dat vind ik wel gezellig, maar het past er niet meer bij. 

Plan denk-tijd

Organiseer je agenda zo dat er tijdsblokken zijn waarin je zelf echt aan iets kunt werken. In het boek Deep Work schrijft Cal Newport ook over het belang van afgezonderd en gefocust werken om creatief en productief te kunnen zijn. Een dag per week werk ik thuis en dan lees ik rustig stukken, kan ik nadenken en schrijven. Op kantoor vind ik het ook heerlijk om met muziek te werken. Zolang ik een groot deel van mijn tijd zelf kan indelen, blijft mijn energie hoog.

Vraag voorbereidingstijd

In een review worden nieuwe producten of ideeën gepresenteerd en word je spontaan om feedback gevraagd: zorg dat je de betreffende info van tevoren al krijgt. Zelf vind ik het prettig om me te kunnen inlezen – introverts lezen graag – alvorens ik met mijn mening of feedback kom. Ik voel me anders echt minder comfortabel om feedback te geven omdat ik op dat moment vind dat ik te weinig weet om iets zinnigs te kunnen zeggen.

Benut alle communicatie kanalen 

Een introvert zal bij voorkeur mailen of appen, vaak ook om niet voortdurend afgeleid te worden. Met alle nieuwe technieken kun je je comfort zone toch wel vergroten. Omdat ik in een end to end team werk waar alle expertise bij elkaar zit kan ik snel schakelen door de dagelijkse gezamenlijke start wat juist veel mails scheelt.

Ken je team

Met nieuwe mensen gaan samenwerken kost simpelweg energie. Ik ben nadere kennismakingsgesprekken gaan inplannen om verder te kunnen kijken dan alleen werkinhoud. Heerlijk om om niks te kunnen lachen, maar ik wel ook goede gesprekken kunnen voeren. 

Agile werken betekent voor mij snel kunnen schakelen en doen wat echt nodig is. De dagstart ervaar ik als zeer effectief. Ik heb nog nooit zo snel kunnen schakelen op issues uit de business en het scheelt een hoop mailverkeer. Door iedereens taken op de backlog te zien komt de juiste kennis snel bij elkaar. Zeker facetten die wendbaarder maken. Het (samen)werken in een end to end team heeft wat mij betreft zijn waarde al bewezen.

In hoeverre de scrummethode mij persoonlijk gaat helpen zal de tijd leren.

Zo, nu een boekje lezen.

Wil jij graag graag een adviesgesprek?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

    Back To Top