Skip to content

De kracht van intervisie

Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem of haar alleen helpen het in zichzelf te ontdekken. Galileo Galilei

De opleidingsvragen die we bij HR geregeld binnen krijgen zijn vaak in de trant van: hoe kom ik over? Waarom doet die klant nou niet gewoon wat ik van hem vraag (van de gezichtsuitdrukking erbij zou je al bijna in de contramine gaan!). Hoe moet ik omgaan met onverwachte vragen bij een presentatie? Hoe kan ik m’n eigen signatuur ontwikkelen binnen het bureau? Hoe haal ik meer uit mijn netwerk?

Het antwoord hierop is vaak een coachingstraject en ik zag dat bij mijn huidige werkgever de coachingskosten in de laatste gouden jaren zelfs verdriedubbeld waren. Bij navraag blijkt dat de medewerkers de gesprekken als fijne gesprekken hebben ervaren, maar de toepasbaarheid beperkt is. Laat ik voorop stellen dat ik absoluut in coaching geloof, maar dat vragen zoals eerder genoemd vragen zijn die talloze collega’s om iemand heen zouden kunnen beantwoorden. Gratis en voor niks. Met hele concrete voorbeelden. Toch gebeurt het vaak niet.
Iedereen een coach? Ik heb ervoor gekozen om met (begeleide) intervisiegroepen te starten en dat is buitengewoon goed aangeslagen. Even wennen, dat wel. De groepen bieden gelukkig zonder uitzondering de veiligheid die essentieel is om een groep goed te laten werken. De intervisiebegeleiders zijn ook eigen (senior) medewerkers die hiervoor zijn opgeleid en het een waardevolle aanvulling van een werkzaamheden vinden. Nieuwe inzichten, energie en herkenning. Nieuwe contacten, kennisdeling en dwarsverbanden door de organisatie.

Waarom intervisiegroepen succesvol zijn komt ook doordat ik heb gemerkt dat als medewerkers om coaching vragen, ze vaak simpelweg feedback bedoelen. Dat de door hen gewenste vrijheid in werk niet betekent dat er geen behoefte aan kaders is. Dat zelfstandigheid niet betekent dat je aan je lot wordt overgelaten. Natuurlijk hoort (directe) feedback in de dagelijkse praktijk thuis. Begeleide intervisie biedt echter een groep gelijkgestemden die jou een uur lang gerichte aandacht geeft. Het biedt een moment om je bewust te laten nadenken over de effectiviteit van je eigen functioneren en manier van werken. Tijdens elke sessie brengen 1 of 2 deelnemers een case in (iets wat er voor iemand toe doet) die gestructureerd behandeld wordt door de groep aan de hand van een 10-stappenplan. Deze bestaat uit vragenrondes en het precies omschrijven van het probleem of vraag. Intervisie gaat dan ook uit van de kracht van de medewerker zelf, net als bij reguliere coaching overigens.

Hoe effectief intervisie ook moge zijn, het is geen substituut voor de aandacht (feedback) die medewerkers van hun leidinggevenden nodig hebben: dat kan juist de inzichten uit de intervisiebijeenkomsten bekrachtigen. Ik leg de verantwoordelijk terug bij leidinggevende en medewerker. Desalniettemin blijven we de intervisiegroepen zeker vanuit HR organiseren: ik word zelf altijd weer blij van de enthousiaste reacties!

Wil jij graag graag een adviesgesprek?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

    Back To Top