Skip to content

De keerzijde van oplossingsgerichtheid

“Naast de nobele kunst van het gedaan krijgen van dingen, is er de nobele kunst van dingen ongedaan kunnen laten. De wijsheid van het leven bestaat uit het elimineren van wat niet noodzakelijk is.”
– Lin Yutang (Chinees schrijver)

Ik ben beland in een zeer resultaatgerichte werkomgeving. In management drives kleuren: oranje. Het bruist, mensen hebben een enorme drive en er wordt in kansen en mogelijkheden gedacht. Voor elk probleem komt er een oplossing. Maar…. wanneer er van iets ‘veel’ is, is er altijd een keerzijde.

Wat mij opvalt in een dergelijke omgeving, is de oplossingsgerichtheid. Wat er ook opplopt: het wordt opgelost. Nadeel: een echt goede oplossing kan uitblijven juist door die inventiviteit van medewerkers. Wie voortdurend in actie springt, mist ruimte voor reflectie: daar waar goede ideeën geboren worden.

Al snel moest ik denken aan een workshopmiddag bij FranklinCovey waar  Etienne Duif ons meenam in de wereld van breinregels als het gaat om persoonlijke effectiviteit. In mijn kasten snuffelend vond ik nog de aantekeningen die nu gereed blijken voor een blog, maar googlend kwam ik een paper tegen van zijn hand, nog beter en wat mij betreft een must-read !

De breinregels die ons allemaal kunnen helpen in onze effectiviteit, en ja, juist in een ‘oranje’ omgeving:

1 Instrueer je uitsmijter

We krijgen een ongelooflijke hoeveelheid informatie over ons heen waar we maar een deel bewust van kunnen verwerken. We zullen die informatiestroom dus moeten filteren. De kwaliteit van onze filter bepaalt of we alles onder controle hebben of niet. Duif gebruikt de metafoor van de uitsmijter: “een effectieve uitsmijter, heeft een gastenlijst, die bepaalt wat de belangrijke zaken, of VIPs zijn die naar binnen mogen en de rest dus niet.” Geen lullig bijbaantje, want volgens Duif is het belangrijkste verschil tussen iemand die gemiddeld productief is en iemand die buitengewoon productief is niet de capaciteit van zijn werkgeheugen, maar de effectiviteit van de uitsmijter.

“Deze uitsmijter laat alleen door wat ons helpt in onze doelen. Het is dan wel zaak dat je weet welke dat zijn, zodat je hem goed kan instrueren. Hoe specifieker je die doelen maakt, hoe preciezer de instructies en dus hoe effectiever de uitsmijter. ” Weet jij wat  belangrijk is in jouw leven en in je rol als partner, ouder, medewerker? Wil je effectief zijn, dan zul je allereerst keuzes moeten maken gebaseerd op je eigen doelen.

2 Tem je olifant

Uit onderzoek blijkt dat ons beste denkwerk maar voor een klein deel op ons werk is. Op het werk worden we voortdurend afgeleid door mailalerts, telefoontjes en vragen van collega’s waardoor we niet even rustig kunnen nadenken. Duif: “Als we niet proactief ons brein en verstand beschermen zijn we een slaaf van de stimuli om ons heen en komen we niet toe aan onze belangrijkste prioriteiten.

Ons limbisch systeem of reactieve brein, bevat onze impulsen, instincten, emoties en reacties. Dit oeroude brein dendert als een olifant ons leven binnen. De voornaamste functie van het reactieve brein is om alert te zijn en elke situatie te evalueren: “Is dit goed (beloning) of is dit slecht (gevaar) en ga ik vechten of vluchten?” Ons reactieve brein wordt geactiveerd als we op appjes reageren, telefoontjes aannemen of brandjes blussen.
Onze prefontale cortex, is de CEO van ons brein. Deze hebben we nodig voor planning, focus, zelfbeheersing, besluiten en keuzes maken,  doorzettingsvermogen, emotionele regulatie, empathie en inzicht. De prefontale cortex is wat ons menselijk maakt. Het helpt ons creatief te zijn, problemen op te lossen en productief te zijn. Hij weet onze olifant in goede banen te leiden.

Als we minder afgeleid worden, ontstaat ruimte voor creativiteit. Zelfs ons immuunsysteem gaat beter functioneren als we ontspannen zijn. In die toestand kun je echte waarde creëren doordat je jouw kostbare mentale energie bijvoorbeeld investeert in strategische projecten of innovatieve oplossingen voor complexe problemen.”

En dat verklaart direct waarom die goede ideeën zo vaak onder de douche, tijdens het hardlopen of onder het genot van een wijntje opborrelen….

Duif geeft drie top tips om je CEO aan het werk te zetten:

  1. Zoek af en toe een plek op waar je ongestoord kunt werken en zet je e-mail en mobiel helemaal uit.
  2. Zet alle e-mail pop-ups, social media berichten, bleepjes en biepjes uit.
  3. Ga eens het gesprek aan met je directe collega’s over dit probleem en maak gezamenlijke afspraken over hoe je de afleidingen in je werkomgeving kunt beperken.

3 Sprint als Usain Bolt

Mijn trainer blijft erop hameren dat je juist tijdens je herstel sterker wordt. Het heeft geen zin om maar te blijven doorgaan. Na 90 minuten knallen, is het tijd voor herstel en dus groei.

Duif pleit ook voor herstel tijdens je werk. “Loop geen marathon, maar werk, denk en handel als Usain Bolt. Plan je dag als een serie sprints.  Met wat rust en herstel tussen sprints kun je keer op keer scoren. Te lang doorgaan en jezelf belasten betekent dat je veel langer moet herstellen. Dan pas is je stress niet meer productief en blokkeert de energietoevoer naar het brein, beperkt je geheugen en leervermogen.

Duif pleit ervoor een timer te zetten van 90 minuten waarin je resultaatgericht werkt als een sprinter met een doel voor ogen en ga door tot aan die finishlijn. Neem na de 90 minuten een brain break om de energie weer op te laden… en sprint opnieuw. Ga tijdens een brain break bijvoorbeeld een stukje lopen, lees een boek, doe even helemaal niets of doe een ontspanningsoefening. Je zult zien dat je veel meer gedaan krijgt met een betere kwaliteit, je hebt meer energie en zit lekkerder in je vel. Alleen al staand werken maakt je brein 7% actiever.”

Kortom: zoek regelmatig een stilteplek, ga lunchwandelen en loop even langs bij een collega in plaats van weer een mailtje. Je doet er je brein een plezier mee!

Bron: Etienne Duif op franklincovey.nl

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wil jij graag graag een adviesgesprek?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

    Back To Top