Skip to content

Je ideale zelf kent geen spijt

Don’t ask what you want from life, but what life wants from you. Looking beyond your immediate whims and desires, what’s trying to come into being through you?

Aan dit artikel in The Guardian van alweer een jaar geleden refereer ik regelmatig. Misschien niet zo spannend, maar bij mij resoneerde het dusdanig dat ik er vaak aan denk en het me helpt keuzes te maken. Er wordt een interessant onderscheid gemaakt tussen de “ideal self”, degene die je zou zijn als je al je doelen en ambities zou verwezenlijken en de “ought self”, degene die je zou zijn als je alle verplichtingen naar anderen zou naleven en altijd doet wat moreel juist is. Wat maakt ons uiteindelijk gelukkig?

Jaren geleden zat ik zowel werk- als privétechnisch in een diep dal. Ik moest íets positiefs in mijn leven hebben. Ik wilde kundalini yogales gaan geven, maar kwam nergens tussen. Nee was echter geen optie. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Dus: niet linksom, dan rechtsom. Ik ben een ruimte gaan huren, flyers gaan maken en heb wat gepromoot op facebook. 

De eerste les kwamen er 2. De tweede les 1. Toen 3, toen 5 en toen had ik een groep. Via de huurruimte kwam ik in contact met een yogastudio die mijn Connected Mama workshops wel wilde aanbieden. Via hen geef ik nu ook privélessen aan moeders die het moeilijk hebben na hun bevalling.

Ik werd vervolgens via mijn website benaderd om op een andere lokatie les te gaan geven en inmiddels geef ik diverse lessen, workshops, privélessen, ben ik yogacoach en geef ik regelmatig yoga op mijn werk. In een paar maanden tijd. Hoe is dat toch allemaal zo gaan lopen? 

Omdat het is wat ik moet doen. Het is wat het leven van me vraagt. En als ik minder goede zondagochtenden heb en het net wat meer moeite kost les te gaan geven, of als ik de tijd ergens vandaan moet halen om een les voor te bereiden, dan weet ik: dit is wat ik moet doen. Ik ben altijd blij en dankbaar na het les geven. Als ik zie wie naar mijn lessen komen, met welke problemen of vragen, dan is het voor mij vrij duidelijk dat ik voor de groep hoor. 

En als yogadocent heb ik mijn plekje gevonden. Bij mij geen zweverig gedoe, ik werk zelf nota bene bij een bank dus mensen weten dat ze een nuchtere docent kunnen verwachten. Het is heerlijk om de brug te kunnen slaan tussen de zakelijke wereld en de behoeftes van individuen. De combi werkt goed voor mij.

Volgens Jung heeft iedere ziel zijn eigen agenda en dat is wel wat spiritueel, maar als je je toch eens de vraagt andersom stelt wanneer er een belangrijke keuze van je gevraagd wordt: wat vraagt het leven van mij? Wat blijft er over als alle ruis wegvalt?

Er is zoveel wat je zelf kunt creëren als je je los durft te maken van wat je zou moeten zijn of zou moeten doen. Wie weet wat er voor je  in het verschiet ligt als je je bewust wordt van wat elke keer op jouw pad komt en om aandacht vraagt.

Wil jij graag graag een adviesgesprek?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

    Back To Top